Annons

Floresmänniskan var visst frisk!

År 2003 orsakade fynden av små fossil på ön Flores i Indonesien en världssensation.

Annons

Men alltsedan de första rapporterna kom, har olika forskarläger debatterat huruvida det verkligen handlar om en ny art eller om sjukligt förkrympta individer.

Nu kommer det senaste budet från en grupp forskare som har gjort virtuella avgjutningar av hjärnan. Med datortomografiska bilder jämförde de hjärnans utseende hos tio friska människor och hos nio människor med sjukligt förkrympta hjärnor, så kallat mikroencefali. Sedan har de på liknande vis avbildat hur hjärnan hos det upphittade fossilet skulle ha sett ut.

De kom fram till att Floresmänniskans hjärna, åtminstone av kraniet att döma, snarare var frisk än sjuk. Det skulle då tyda på att det handlar om en ny art av små människor. Detta inlägg i diskussionen publicerades i tidskriften PNAS.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.