Annons

Hastar Vintergatans grannar iväg?

Stora och Lilla magellanska molnen går att se med blotta ögat från södra halvklotet.

Annons

De är våra närmaste grannar, 170 000 och 240 000 ljusår från Vintergatan, och astronomerna har länge utgått från att vi alltid har följts åt på färden genom rymden.

Men nya mätningar visar att Magellanska molnen rör sig dubbelt så fort som man förut mätt upp. Det stora molnet svischar förbi med 378 och det lilla med 302 kilometer per sekund - nästan 200 gånger så snabbt som en gevärskula.

Om vår galax ska kunna hålla dem kvar bör den vara dubbelt så tung som dagens uppskattning på en miljon miljarder solmassor. Att det finns mer materia än vad som syns vet man redan, men Vintergatan måste vara ännu tyngre än man trott.

En alternativ förklaring är att våra grannar i själva verket bara passerar förbi. Att de vistas här ett tag och lämnar oss om några miljoner år.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.