Annons

Jungfrufödsel hos komodovaranen

Den upp till 3 meter långa och 90 kilo tunga komodovaranen - världens största ödla - kan föröka sig genom jungfrufödsel.

Annons

Publicerad:

2007-04-01

Den saken står nu klar efter att ödlehonan Flora vid Chester Zoo i Storbritannien, som aldrig har parat sig med en hanne, lade elva livskraftiga ägg i maj förra året. Fem levande ungar har nu tagit sig ut i världen. Genetiska faderskapstest visar att Flora är både mor och far till samtliga.

Jungfrufödsel har beskrivits hos ett sjuttiotal ryggradsdjur, men hittills aldrig hos ett så stort djur som komodovaranen. En nackdel med den asexuella fortplantningen är att den kan utarma den genetiska mångfalden inom en art. För att undvika jungfrufödslar i djurparker bör därför honor och hannar hållas tillsammans, skriver en grupp forskare i tidskriften Nature.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.