Annons

Varför har katten spaltpupill?

Fråga:Jag trodde att katternas pupiller blir smala på dagen för att skydda näthinnan när det är ljust. Nu har jag hört att runda pupiller kan stängas lika mycket. Om det stämmer: varför är kattens pupiller annorlunda jämfört med våra?

Svar:

Det stämmer att kvoten mellan största och minsta öppning inte skiljer sig nämnvärt mellan runda pupiller och spaltpupiller. Det finns till och med runda pupiller som kan sluta sig mer än spaltpupiller. Alltså måste spaltpupillerna ha en annan funktion.

I mörker öppnas pupillen maximalt för att släppa in så mycket ljus som möjligt i ögat. Då får ögat ett kort skärpedjup, precis som en kamera med stor bländaröppning. Bilden kan också bli suddig på grund av s.k. kromatisk aberration, som kan innebära att blått ljus fokuseras framför näthinnan medan det röda ljuset fokuseras bakom. Fenomenet uppstår på grund av att ljus av olika våglängder har olika brytningsindex i samma medium.

Tamkatter, pytonormar, hästar, får och många andra djur har utvecklat avancerade linser som löser det problemet. Linsen i deras ögon är uppbyggd som en lök. Olika lager har olika brytningsindex så att alla färger hamnar i samma plan.

Denna så kallade multifokala lins skulle fungera dåligt tillsammans med en rund pupill som drar ihop sig i dagsljus. Färgåtergivningen blir störd om en eller flera av linsens yttre ringar skyms.

En sammandragen spaltpupill släpper in en strimma av ljus som spänner över hela linsen. Även om strimman är väldigt smal, så tillåter den en del av varje ring i linsen att bidra till att göra bilden skarp. När spaltpupillen drar ihop sig skyddar den alltså den känsliga näthinnan från alltför starkt ljus, samtidigt som den förlänger skärpedjupet och bibehåller den multifokala linsens återgivning av färger.

Multifokala linser finns inom alla grupper av ryggradsdjur. Vi har undersökt tjugo arter av amfibier, reptiler och däggdjur. Alla djur med spaltpupill visade sig ha multifokala linser. Det verkar alltså som om spaltpupillen är en anpassning till denna speciella lins.

Undrar du något? Fråga F&F!

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

3

Kommentarer

Varför har inte alla kattdjur samma sorts pupill. Tänker på lejon och tigrar. Hur kommer det sig egentligen att vissa djur har utvecklat denna typ av lins?Har det någonting med deras sätt att leva och tillförskaffa sig mat att göra? Hästar har väl inte spaltpupill i sina ögon. Hur kommer det sig att de har den multifokala linsen?MvhPetri

Hej Petri!Lejon och Tigrar och andra "Stora kattdjur" har inte multifokala linser och behöver då inte heller spaltpupiller. Varför de inte har likadana linser som de Små kattdjuren är en svårar fråga som vi inte har något bra svar på, än. Det kan bero på en omväg i evolutionen, historiska förhållande eller något helt annat.Multifokala linser behövs hos djur där pupillen är stor i jämförelse med avståndet mellan linsen och näthinnan (fokallängden). Detta för att bättre se färger i omgivningen. T ex gäller detta för nattaktiva djur som har en stor pupill för att kunna ta in så mycket ljus som möjligt.Hästar har faktiskt spaltpupiller i sina ögon men de är orienterade horisontellt (pupillerna ligger ner). Man ser nästan aldrig hästars pupiller eftersom de har så mörka ögon. Varma hälsningar/Tim Malmström

Hejsan!
Jo jag undrar om det är någon skillnad i funktion mellen spaltpupiller som är lodräta och vågräta?