Annons

Bokanmälan: Staden bakom kartan

Peter Lundevall är samhällsplanerare och anställd på Stockholms stadsbyggnadskontor. Här berättar han om Stockholm och dess förhållande till stadsplaner genom historien.

Författare: 

Publicerad:

2007-04-01

Från 1200-talet och framåt har Stockholm växt. Ibland har ny- och utbyggnader planerats, ibland har staden vuxit av sig själv. Idealen för hur en stad bör se ut har skiftat genom århundradena.

Varje uppslag består av en bild och tillhörande text. Det är inte bara äldre målningar utan också flygfoton, kartor och ritningar som visar staden ur alla upptänkliga vinklar. Lundevall skriver bland annat om de tidiga stadsplanerna, stadens förändrade siluett, projekten som aldrig blev av (som villastaden vid Hornsberg och Sveavägens förlängning ner till vattnet), bostadssegregering, trafikproblem och miljonprogrammet.

Texterna är för långa för att kallas bildtexter, men tillsammans berättar de var sin liten del av huvudstadens historia bortom kartan.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)