

Två mutationer gav vitt vin
Vita druvor uppstod genom att två snarlika gener hos röda vindruvor blev förstörda av mutationer.
Publicerad:
Mutationerna är av olika typ och har sannolikt inträffat vid skilda tillfällen.
- Vitt vin har alltså uppstått trots dåliga odds, säger Amanda Walker, molekylärbiolog vid CSIRO Plant Industry i Adelaide, Australien.
De nya resultaten, publicerade i The Plant Journal, kan användas till att avgöra färgen på druvor från en planta redan som frö. Det kan skynda på växtförädlingen.
- Vi skulle också kunna använda genteknik till att göra röda druvor vita, eller tvärtom. Men jag tror inte att vinindustrin vill ha sådana druvor, säger hon.
Du har just läst en text ur nummer 4/2007 av tidskriften Forskning & Framsteg. Vill du läsa mer? Prenumerera här!
Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
Tidskriften med faktakollade och ögonöppnande reportage och vetenskapsnyheter utkommer med 10 nummer per år.