Annons

Bokanmälan: Almqvist in på livet

Denna den första delen av Johan Svedjedals planerade trilogi om författaren Carl Jonas Love Almqvist är rasande välskriven - en ren fröjd att läsa.

Annons

Publicerad:

2007-07-01

Biografin har återkommit som vetenskaplig genre efter att ha varit i det närmaste tabu under framför allt 1970- och 80-talen, då humaniora reducerades till ett slags retroaktiv samhällsvetenskap. Icke längre, tack och lov.

Johan Svedjedal, professor i litteratursociologi vid Uppsala universitet, följer den unge Almqvist i fotspåren och såväl sammanfattar tidigare forskning som gräver i brevsamlingarna, samtida memoarer och liknande. Resultatet är som sagt lysande. Vi får följa Almqvist genom barndomen, till studierna i romantikernas Uppsala, vid hans flytt till Värmland och under hans tid som bonde. Hans liv är mycket väldokumenterat, och till och med brev som han skrev som 8-10-åring är bevarade.

Litteraturhänvisningar

Kärlek är

Svedjedal, Johan
Wahlström & Widstrand

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.