Annons

Bör Hans-Göran byta låda?

Stora värden på spel, men programledaren uppför sig skälmskt*.

I det fiktiva tv-programmet Diamantjakten har Hans-Göran nått finalen. Han får erbjudandet att välja en av tre små lådor, där det i en av dem finns en värdefull diamant. De tre lådorna ligger framför honom på ett bord, och han väljer genom att peka på en av lådorna.

In i handlingen träder nu programledaren Sigrid, som vet i vilken låda diamanten ligger. Hennes uppgift är att öppna en av de två lådor som Hans-Göran inte valt, visa att den är tom samt erbjuda honom att byta från den låda han valt till den andra oöppnade lådan.

1. Bör han acceptera eller avböja erbjudandet, eller spelar det ingen roll?

En stund senare i programmet får Hans-Göran en ny chans, men nu har Sigrid råkat glömma i vilken låda diamanten ligger. Lätt nervös i direktsändning chansar hon på att öppna en av de två återstående lådorna, och till hennes stora lättnad är den tom. Hans-Göran får då samma erbjudande som i det första fallet.

2. Bör han godta eller avslå erbjudandet, eller spelar det ingen roll?

Allra sist tävlar Hans-Göran mot en annan finalist, Filippa. De ska välja var sin låda av de tre på bordet. Därefter öppnar den allvetande tävlingsledaren en av de tävlandes lådor, det blir Filippas. Lådan är naturligtvis tom, och programledaren frågar Hans-Göran om han vill byta.

3. Bör han gå med på eller avvisa erbjudandet, eller spelar det ingen roll?

*Ett av mycket få icke sammansatta ord på svenska som har fem konsonanter i följd.