Annons

Bokanmälan: Almqvist in på livet

Denna den första delen av Johan Svedjedals planerade trilogi om författaren Carl Jonas Love Almqvist är rasande välskriven - en ren fröjd att läsa.

Författare: 

Publicerad:

2007-07-01

Biografin har återkommit som vetenskaplig genre efter att ha varit i det närmaste tabu under framför allt 1970- och 80-talen, då humaniora reducerades till ett slags retroaktiv samhällsvetenskap. Icke längre, tack och lov.

Johan Svedjedal, professor i litteratursociologi vid Uppsala universitet, följer den unge Almqvist i fotspåren och såväl sammanfattar tidigare forskning som gräver i brevsamlingarna, samtida memoarer och liknande. Resultatet är som sagt lysande. Vi får följa Almqvist genom barndomen, till studierna i romantikernas Uppsala, vid hans flytt till Värmland och under hans tid som bonde. Hans liv är mycket väldokumenterat, och till och med brev som han skrev som 8-10-åring är bevarade.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar