Annons

Klass påverkar barns hälsa

Ny studie avslöjar samband mellan moderns status och spädbarns livskraft.

Annons

Ju högre socioekonomisk status hos en mamma, desto lägre är risken för hennes barn. Allra störst är överriskerna för kvinnliga industriarbetare. Marit Gisselman vid Centre for Health Equity Studies (CHESS) vid Stockholms universitet har hittat samband mellan mammornas samhällsklass och om fostren föds för tidigt, har medfödda missbildningar eller är små.

- Mellan 1973 och 1990 har skillnaderna mellan olika grupper ökat, säger Marit Gisselman.

Vad som ligger bakom sambandet är oklart. En orsak skulle kunna vara att rökningen inte minskat bland de lägre utbildade i samma utsträckning som i övriga grupper.

- Det finns dessutom ett samband mellan barns födelsevikt och moderns arbetsförhållanden. Har man mindre kontroll över sin arbetssituation eller ett tungt arbete ökar risken för låg födelsevikt och för födsel redan tidigt i graviditeten, säger Marit Gisselman.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.