Annons

Barn hindrar karriären - för kvinnor

Mammor jobbar mindre, pappor fortsätter som tidigare.

Föräldraskap innebär större förändringar för kvinnor än för män, enligt en rapport från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering. Kvinnorna slutar långpendla, går ner i arbetstid och byter mer sällan jobb än kvinnor utan barn. Detta resulterar ofta i sämre löneutveckling.

Männens arbete påverkas nästan inte alls av föräldraskapet. De fortsätter sina karriärer som tidigare och går inte ner i arbetstid. Den största skillnaden i jämförelse med män utan barn är att arbetslösa pappor ser till att skaffa sig ett jobb, alltså jobbar mer.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar