Annons

Bokanmälan: Global uppvärmning i praktiken

Med utgångspunkt i en stor mängd vetenskapliga artiklar om klimat och livsbetingelser under förhistorien, samt förutsägelser från moderna klimatmodeller försöker journalisten Mark Lynas göra effekterna av klimatförändringen konkreta.

Resultaten har han sammanställt i sex kapitel, ett för varje grads temperaturhöjning. Redan i första kapitlet berättar han om alarmerande ökenutbredning, och i sjätte kapitlet råder närmast domedagsstämning när han beskriver den katastrof som inträffade i slutet av perm-perioden för 251 miljoner år sedan. Då kan så många som 95 procent av arterna på jorden ha utplånats - i samband med en global temperaturhöjning på just sex grader.

Mark Lynas lyckas inte helt att ge liv åt de akademiska artiklarna, men innehållet är tillräckligt fängslande för att boken ska vara svår att lägga ifrån sig. Överlag är den nämligen en skräckhistoria, och en angelägen sådan. Som Mark Lynas skriver i avslutande kapitlet: forewarned is forearmed.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar