Annons

3+3 dagar ger nöjd personal

Med nytt arbetsschema blir de anställda mindre trötta. Men det kostar.

Författare: 

Publicerad:

2007-10-01

Trötthet är i dag ett stort problem på svenska arbetsplatser. I ett försök att komma åt detta har man inom äldreomsorgen i Lindesbergs kommun prövat ett alternativt arbetsschema: tre dagars arbete följt av tre dagars ledighet, utan hänsyn till veckoslut och helger.

Med stöd av Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap har professor Torbjörn Åkerstedt vid Karolinska Institutet följt upp försöket med en enkät till personalen. Resultatet blev att de anställda upplever mindre trötthet, mindre sömnproblem och återhämtar sig bättre än de som har traditionellt schema.

- De är friskare och har mindre besvär av värk. Dessutom upplever de bättre balans mellan arbete och fritid, säger Torbjörn Åkerstedt.

- Tyvärr är dock 3-3-systemet betydligt dyrare i drift, och vi såg heller ingen minskning av sjukfrånvaron, säger Kenneth Löfgren, utredare vid socialförvaltningen i Lindesberg. Våra vårdenheter har full frihet att tillämpa annan tidsförläggning inom ramen för sin budget, men ingen har valt 3-3-schemat.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar