Annons

Bokanmälan: En fråga och sju svar

Hur kommer det sig att pingviner inte förfryser sina fötter? Denna, och över hundra andra frågor besvaras i boken Why dont penguins feet freeze? från tidskriften New Scientist.

Annons

Publicerad:

2007-10-01

Liksom titelfrågan är frågorna barnsligt enkla att ställa, men de har sällan uppenbara svar: Finns det en koppling mellan att bli kall och att bli förkyld? Varför flyger flygfiskar? Varför luktar sopor likadant, oavsett vad som är i dem?

Både frågor och svar kommer från tidskriftens läsare. Frågan om varför varmt vatten fryser fortare än kallt har inte mindre än sju läsarskrivna svar och fyra redaktionella kommentarer. Just att frågor inte får ett entydigt svar känns ibland frustrerande, men det blir samtidigt en bra övning i källkritik och visar dessutom att även forskare och andra specialister är oeniga ibland. (Den som föredrar tydliga svar rekommenderas i stället Forskning & Framstegs bok Dricker fiskar vatten?.)

I sin helhet är detta knappast en bok man sträckläser, men det är ändå en fängslande källa till onödig - och stundom användbar - kunskap.

Litteraturhänvisningar

Why don't penguins' feet freeze?

O'Hare, Mick (red.)
Profile Books

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.