Annons

Återkoppling: Hakkors även på finländska flygplan

Annons

Publicerad:

2009-05-20

Finlands flygvapen grundades 1918 då den svenske greven Eric von Rosen donerade det första flygplanet till det nya självständiga Finlands försvarsmakt.

Greven hade med blå färg målat sitt personliga lyckomärke, det urgamla indiska hakkorset, på vingarna. Märket var sedan flygvapnets nationaltecken ända till slutet av andra världskriget. Nu har det förts fram tankar om återanvändning av denna symbol. Hur lång bör "ångertiden" vara för att den mångtusenåriga symbolen ska bli ren igen - besmutsningen under nazitiden varade bara ett par decennier?

Esko Länsimies
Professor emeritus
Kuopio, Finland

Fotnot: De äldsta beläggen för hakkors är över 4 000 gamla och härrör från nuvarande Indien och Pakistan. Därifrån har symbolen förts till Medelhavsområdet och till Kina och Japan. Hakkorset har använts av indianska kulturer i Amerika och sporadiskt i Afrika. I Sverige finns det på föremål från brons- och järnålder. När Adolf Hitler år 1919 komponerade nazistpartiets fana placerade han ett svart hakkors i en vit cirkel på röd botten.

Framtidens symboler utvalda

Tydliga och informationsrika symboler hjälper oss att finna det vi söker på en ny plats.

2007-07-01

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.