Annons

Bokanmälan: Kulturhistoria när den är som bäst

Ännu ett praktverk, javisst, men mycket mer än så! Sällan har väl en doktorsavhandling - Susanna Schermans i konstvetenskap - omformats så skickligt till en bok för allmänheten.

Annons

Publicerad:

2007-12-01

Texten är både auktoritativ och fängslande, och hon går kritiskt igenom vad som tidigare skrivits om kakelugnar och målar upp en komplex och spännande berättelse. Texten är vida överlägsen den som hittas i de flesta praktverk.

Bokens många fotografier, nytagna av Michael Perlmutter, lyfter fram textens innehåll men är också en konstnärlig insats i sig. Att fotografera dessa stora objekt som står i mörka hörn i mörka rum är inte lätt, men han har lyckats utomordentligt väl både med att lyfta fram bildernas innehåll och att få ljuset att falla vackert och osökt.

Litteraturhänvisningar

Den svenska kakelugnen

Scherman, Susanna & Perlmutter, Michael
Wahlström & Widstrand

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.