Annons

Också Japan åker till månen

Månen har åter blivit det hetaste målet för kapplöpningen i rymden. Japan har nu, med sin första månsond Kaguya, anslutit sig till denna tävlan mellan stornationerna.

Annons

Namnet kommer från huvudpersonen i en japansk berättelse från 800-talet om en flicka som hittades i ett bamburör. Hon växte upp till en vacker kvinna som dock avvisade alla friare, till och med kejsaren, undkom hans armé och for tillbaka till en silverglob som var hennes egentliga födelseplats.

Nu ska Kaguyasonden följa sagoflickan för att från 100 kilometers höjd undersöka månytan. Denna har inte studerats lika noga sedan Apollofärderna för 35 år sedan. Ombord finns ett tiotal vetenskapliga mätinstrument som matas med solenergi och som under ett års tid ska skicka information till jorden. Det görs med en kommunikationssatellit som sonden ska placera i bana kring månen. Kaguya bär med sig ytterligare en liten satellit som ska samla data om gravitationsfältet kring månen.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.