Annons

Nanorör ger starka ben

Ett nytt material kan ge implantat som samverkar bättre med skelettet.

Ett material gjort av titan och behandlat med värme, ström och kobolt ger en yta med små ojämnheter bestående av kolnanorör. Försök visar att osteoblaster - celler som producerar skelettvävnad - växer dubbelt så bra på detta nya material som på vanlig, obehandlad titan.

- Vi tror att det har flera orsaker. Dels är benceller mer vana vid en skrovlig yta, dels stimulerar nanorören bentillväxt eftersom de är elektriskt ledande. Dessutom har vi sett att nanorören drar till sig protein som är viktiga för att få ben att fästa, säger Thomas Webster vid Brown University, USA, som ledde forskningen.

Det nya materialet kan testas i riktiga implantat inom fem år.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar