Annons

Tydligare 3D-bilder ger bättre diagnoser

Mer lättanvända datorredskap hjälper läkarna att undvika diagnostiska missar.

Författare: 

Publicerad:

2007-12-01

I dag kan läkare granska patientens inre utan att operera. Tekniken utgår från skiktröntgen där bildpaket av millimetertunna snitt läggs samman för att tredimensionellt visualisera ett organ, exempelvis hjärtat. Men de skarpa bilderna kan misstolkas.

- Den tekniska delen är väl utvecklad men det brister i anpassningen till det dagliga kliniska användandet, säger Claes Lundström, nydisputerad forskare vid Centrum för medicinsk bildbehandling och visualisering, Linköpings universitet.

Läkarna får stora mängder mätdata men har ofta för lite tid att analysera dem. Tekniska inställningar som påverkar de färdiga databilderna, som ljusstyrka och kontrast, blir mer komplexa i tredimensionellt format.

I sitt avhandlingsarbete presenterar Claes Lundström en rad lösningar. Exempelvis har han utvecklat ett slags försto-ringsglas som läkaren kan använda för att titta på en specifik del av ett organ. Han har också tagit fram ett prioriteringssystem som gör det enklare att ur den massiva bildbanken plocka fram och visa just de bilder som läkaren bedömer vara relevanta.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar