Annons

Bokanmälan: Övervakade är vi allihopa

Med boken Välkommen till övervakningssamhället vill Kristoffer Gunnartz ge handfasta exempel på negativa effekter av övervakningen i samhället.

Annons

Publicerad:

2008-01-01

Han gör detta med ett stort antal ögonblicksbilder från händelser i Sverige och världen - de flesta på ett eller annat sätt i kölvattnet från attentaten den 11 september 2001.

Boken är på gränsen till propagandamaterial, men den räddas av författarens uttalade syfte med boken och avsnittet där källorna redovisas. Språket är föredömligt rakt och fängslande, och flera kapitel upplevs snarare som inledningar till deckare än som traditionell populärvetenskap.

För denna bok tilldelades Kristoffer Gunnartz i höstas Svenska föreningen för vetenskapsjournalistiks pris för god och granskande vetenskapsjournalistik.

Litteraturhänvisningar

Välkommen till övervakningssamhället

Gunnartz, Kristoffer
Bokförlaget DN

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.