Annons

Tandvård återger hemlösa värdighet

Näst viktigast av allt, direkt efter önskan om ett hem. Så viktiga är tänderna och tandhälsan för hemlösa.

Annons

I en ombyggd barack på Södermalm finns gratistandvården för Stockholms hemlösa. Hit, till Hållpunkt Maria, kommer patienter med akuta problem, som allvarliga muninfektioner eller akut tandvärk.

- Det här är ingen lyxtandvård direkt, säger tandläkaren Patricia De Palma, när hon denna morgon tar emot dagens första patient.

I våras lade hon fram sin doktorsavhandling vid Karolinska Institutet om hemlösas tandstatus. Det var den första kartläggningen i världen i ämnet, där hon sammanlagt undersökte och behandlade knappt 150 hemlösa. Åtta personer följdes upp i djupintervjuer ett halvår efter avslutad behandling. De berättade då att tandproteserna gjorde att de kände sig som hela människor.

Att hela tänder är så viktigt förvånade Patricia De Palma:

- De kopplade tandhälsa till mänsklig värdighet och kände sig amputerade utan tänder, säger hon.

Dålig tandstatus påverkar även den fysiska hälsan, och studier har visat samband mellan tandlossning och hjärt-kärlsjukdomar. Merparten av patienterna i Patricia De Palmas undersökning hade stora problem med tandlossning. I genomsnitt hade de åtta färre tänder än en vanlig tandvårdspatient. Alla undersökta hade karies och blödande tandkött. En majoritet hade dessutom sårbildningar i munnen som var förstadier till cancer.

- Detta är en tandstatus jämförbar med den i utvecklingsländerna - och det hos en grupp som lever i ett välfärdsland! säger Patricia De Palma.

Hon har också visat att hemlösa som fått tandvårdsbehandling i högre grad klarar sig ur hemlöshet och missbruk än de som inte fått tandvård. I en uppföljande studie undersöker hon nu utsatta ungdomars tandhälsa. Förhoppningen är att bra tandvård kan hjälpa till att förebygga missbruk och hemlöshet.

Tandvård för hemlösa

Dess uppgift är att öppna fler mottagningar med fri tandvård för hemlösa. I dag finns mottagningar, förutom i Stockholm, också i Göteborg, Uppsala, Lund, Helsingborg och Malmö.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

5

Kommentarer

Behandla infektioner med IONOSIL det är billigt och
mycket effektivt.

Fantastiskt! För de hundratusentals människor i vårt land som inte har råd att gå till tandläkaren, läkaren, frisören, eller så gott som allt man kan tänka sig för att vi ska må eller se bra ut för att ha "värdigheten" kvar, kan jag rekommendrera att se till att bli hemlös. För då blir allt detta gratis! Men med den konsekvensen att du efter du fått den kroppsvård, tandläkarvård eller läkarvård du blivit i behov av eftersom du är hemlös, kastas du efter behandlingen ännu längre ut i den hopplösa situationen hemlöshet innebär. Är det detta som kallas "harm reduktion" och att få behålla sin "värdighet"?

Om du, Anonym, tror att det är så roligt att bli hemlös bara för att man skall få gratis tandvård så skall du nog tänka till ett par gånger till. Det är endast en del av alla våra hemlösa som fått vara med i det här och för många av dem har det säkerligen kännts som högsta vinsten i ett lotteri. Du har säker aldrig haft dålig tandhälsa och det skall du vara glad över och du har det kanske det med dig i arvet. För min del har jag tandlossning med i arvet så jag vet vad det innebär att, trots mycket arbete med tänderna, så sker det i alla fall tandlossning. Skillnaden mellan mig och de hemlösa är att jag ännu har råd att bekosta mina tandreparationer. Allt detta frivilliga arbete som de här tandläkarna lägger ner på de hemlösa är beundransvärt och jag kan bara uppskatta deras jobb. Egentligen är du nog en riktig gnällpelle i det stora hela.

Detta med tandvård är viktigt för alla! Men det känns lite bortkastat med all denna "hjälp" till hemlösa, då de efter behandlingen skickas tillbaka dit där problemen oftast uppstått, eller ligger det någon "godhjärtad" karriär bakom denna agenda tro? Hemlösa får precis allting vi andra behöver ett hem för att kunna sköta, varför då?

Vad fruktansvärt att läsa dessa kommentarer. Hur kan ni vara så missunsamma att inte gynna hemlösa att få den nödvändigaste tandvården tex ta ut tänder för att slippa ha ont, eller kunna äta. Jag som jobbar inom tandvården ser varje dag hur mycket tänderna betyder för oss. De som tar sig upp ur sitt missbruk eller hemlöshet vill ofta ordna sina tänder så de iallafall kan äta, tugga och inte ha ont.
Den här hjälpen till hemlösa handlar inte om att bekosta estetiska reparationer, som alla ni andra oftast vill ha. Detta handlar om det nödvändigaste.
Det skär i hjärtat och jag SKÄMS för hur ni inte kan unna dessa människor iallafall detta. Hemlösa "får allt?"