Annons

Koldioxid avskiljs bättre

En ny förbränningsmetod ger renare rökgaser, men det kostar att få fram ren koldioxid.

Ett sätt att ta hand om koldioxid från fossila bränslen är att djupförvara den i berggrund eller tömda oljelager. Men för att det ska vara möjligt krävs att koldioxiden är ren. I en ny doktorsavhandling från Chalmers tekniska högskola visar sig så kallad oxyfuelförbränning vara en lovande metod för att få rena rökgaser.

- Oxyfuelförbränningen sker i ren syrgas blandad med recirkulerad rökgas, i stället för i vanlig luft, säger Klas Andersson som skrivit avhandlingen.

Eftersom syrekoncentrationen kan styras går det att optimera förbränningen, och halten koldioxid kan bli så hög som 95 procent av rökgaserna. Dessa går då att slutlagra, till skillnad från rökgaserna från en vanlig anläggning där koldioxidhalten är under 20 procent.

- Koldioxidavskiljningen kostar energi. Det måste därför kosta pengar att släppa ut koldioxid för att metoden ska vara lönsam. Vi har visat att kostnaden för avskiljning av koldioxid är cirka 200 kronor per ton när brunkol används som bränsle, säger Klas Andersson.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar