Annons

Magneter räddar konstskatter

Magnetiska nanopartiklar ingår i ett nytt recept på tvättmedel för antik konst.

Författare: 

Publicerad:

2008-01-01

Både Vasaskeppet och Vendels kyrka i Uppland har restaurerats med metoder utvecklade av den italienske kemisten Piero Baglioni. Hans senaste uppfinning är ett magnetiskt tvättmedel som är mycket skonsamt.

- Man kan ta bort medlet utan att vidröra föremålet med handen eller med något verktyg, vilket minskar risken för skador, säger Piero Baglioni, professor i fysikalisk kemi vid universitetet i Florens.

Tvättmedlet är ett slags gelé som innehåller nanomagneter så små att 10 000 skulle rymmas längs diametern på ett hårstrå. Gelén kan laddas med vatten som innehåller droppar av fettlösliga rengöringsmedel.

Piero Baglioni och hans medarbetare har testat metoden på fresker från 1600-talet i en villa norr om Florens. De klippte ut lagom stora ark av gelén och lät dem sitta på målade ytor i upp till en halvtimme. Därefter använde den en magnet för att rensa bort alla rester av gelén.

- Vi har också testat metoden på oljemålningar. Det fungerar riktigt bra, säger Piero Baglioni.

Han beskriver tekniken, som inte är patenterad, i kemitidskriften Langmuir.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar