Annons

Neandertalarna var också rödhåriga

När tyska och spanska forskare undersökt dna från neandertalskelett visar det sig att ungefär en procent av dem hade ljus hud och ljus eller röd hårfärg.

Annons

På nordliga breddgrader är det en fördel med ljus hud eftersom den underlättar upptaget av D-vitamin.

Rödhårighet både förr och nu beror på en mutation i en gen kallad MCR1. Förändringen gör att anlagsbäraren tillverkar färgämnet feomelanin i huden i stället för det mörkare melaninet. Det ger mer ljuskänslig hud och ofta även fräknar. Neandertalarna hade en variant av förändringen som inte finns hos dagens människor, skriver forskarna i Science.

I dag är andelen rödhåriga människor i världen ungefär två procent.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.