Annons

Ljustest kan förebygga hudcancer

Ett snabbt och enkelt test avslöjar vem som riskerar att drabbas av hudcancer.

Annons

Hudcancer är en cancerform som ökar, och varje år får 2 000 svenskar diagnosen malignt melanom, den allvarligaste formen av hudcancer. För att förändra attityden till solning har distriktsläkaren Magnus Falk i sitt avhandlingsarbete vid Linköpings universitet visat att ett enkelt test kan göra människor uppmärksamma på om de löper risk.

Testet innebär att man bestrålar armens insida med UV-ljus i 25 sekunder med en speciell lampa. Antalet rodnader efter ett dygn visar hur pass känslig man är för solljuset - den som uppvisar fyra eller fler rodnader räknas som mycket känslig. I studien fick drygt 300 personer svara på frågor om solvanor. De som genomgick ljustestet och visade sig vara mest solkänsliga var de som förändrade sina attityder och sitt beteende mest.

I dag har landets vårdcentraler hand om så kallad prickmottagning, där människor kan få sina födelsemärken bedömda.

- Bland dessa är många unga och ska sola många år till. Det är deras attityder man vill förändra, så de vore en bra grupp att testa, säger Magnus Falk.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.