Annons

Rosetta far förbi

På väg mot sitt avlägsna mål har satelliten fotograferat jorden. Bilden togs över Indiska oceanen den 13 november 2007.

Annons

Sedan i mars 2004 har Europeiska rymdstyrelsens satellit Rosetta varit på väg mot sitt mål, komet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Men först år 2014 kommer den fram. Då ska den dels snurra kring kometen i två års tid, dels för första gången sätta ner en landare på en komet.

Vägen dit är dock mycket snirklig, och i höstas susade Rosetta förbi jorden för andra gången sedan uppskjutningen. Då passade man på att prova några av instrumenten och ta bilder.

Vid den lyckade förbiflygningen utnyttjades jordens tyngdkraft för att skjuta fart på satelliten. Som närmast for den 5 295 kilometer över jorden med en hastighet av 45 000 kilometer i timmen.

På vägen mot jorden orsakade den en del rabalder eftersom flera observatörer trodde att det handlade om en nyupptäckt jordnära asteroid som fick namnet 2007 VN84.

En tredje och sista förbiflygning är planerad till november 2009, förhoppningsvis utan att orsaka asteroidlarm.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2

Kommentarer

Notisen säger att Rosetta ska "snurra runt" kometen i två års tid. Hur ska det snurret gå till? Har kometen så mycket massa att dess gravitation kan hålla Rosetta i en omloppsbana? Eller har Rosetta så mycket bränsle att man kan göra kontinuerliga kurskorrektioner under två års "runt-snurrande"?

Hej MagnusDet är en bra fråga du ställer. Själva inbromsandet av Rosetta kommer bli den knepigaste manövern under hela uppdraget. År 2014 ska sonden långsamt bromsas in. Man hoppas sedan kunna snurra runt kometen genom att låta sonden fångas in av dess gravitationsfält. Men man vet faktiskt väldigt lite om kometens massa, så det är inte helt säkert att det kommer att fungera i praktiken. Kometer har inte mycket massa, och den landare som Rosetta ska skicka ner till kometen måste man ankra till kärnan för att den inte ska studsa ut igen. Man hoppas helt enkelt lära sig mer om kometens kärna under uppdraget för att kunna räkna ut hur man bäst gör runt-snurrandet i slutändan.Läs mer om ankomsten till kometen påhttp://www.esa.int/esaMI/Rosetta/ESAIBF7708D_0.htmlJesper