Annons

Gel visar luftfuktighet

En ny gel kan användas som en billig kemisk sensor.

Författare: 

Publicerad:

2008-03-01

Genom att byta färg kan en speciell gel påvisa skillnader i luftfuktighet, temperatur eller salthalt.

- Den kan användas till förpackningar som visar när konserver är dåliga, eller till regnkläder som byter färg när de blir blöta, säger Edwin Thomas som lett forskningen vid Massachusetts Institute of Technology.

Gelen innehåller tunna lager av polystyrenplast, som används i engångsmuggar, och så kallad poly-2-vinyl-pyridin. Den senare växlar i tjocklek, vilket ger gelen möjlighet att förstärka våglängderna hos ljus i allt från ultraviolett till infrarött.

- Färgskiftningarna beror på att laddningar i gelen får den att sträckas ut, men exempelvis salter stör laddningarna och får lagren att dras ihop, säger Edwin Thomas. Resultaten publiceras i Nature Materials.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar