Annons

Taggig klimatkurva fyller femtio

En av klimatforskningens mest omtalade mätserier började på toppen av berget Mauna Loa på Hawaii i mars år 1958.

Den unge kemisten och oceanografen Charles David Keeling märkte att halten av koldioxid i luften stiger på vintern, för att sedan sjunka när växter på norra halvklotet suger upp lite av gasen under vår och sommar.

Det var väntat. Men efter några år stod det klart att den taggiga kurvan pekar uppåt. En stor del av människans utsläpp av koldioxid blir alltså kvar i atmosfären.

Nobelpristagaren Al Gore fick höra talas om kurvan redan som student. Keeling var en av hans lärare. I filmen En obekväm sanning använder han kurvan för att visa hur människan påverkar atmosfären.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Här är CO2 kurvan kompletterad med temperaturkurvan. http://scienceandpublicpolicy.org/monckton_papers/greenhouse_warming_wha... som PDF-filhttp://scienceandpublicpolicy.org/images/stories/papers/monckton/whatgre... är långa med diagram, kommentarer och referenser. Varför tas inte detta upp? Visa en kurva med stigande CO2-halt utan att jämföra med temperaturen? Vad är det för mening med det?Eller innehåller de bifogade länkarna falska uppgifter? Ja men skriv det då och berätta vad som är fel. Jag har skrivit till dig tidigare utan att få svar. Och jag tycker fortfarande att utvald information som inte ger helheten, eller när man vill bevisa en sak och därför utelämnar det som inte stämmer in, är grovt bedrägeri vare sig det produceras av forskare, politiker eller journalister.Vidarebefordra denna kommentar till chefredaktören. Jag har skrivit till honom också utan att få svar. Åtminstone inget som jag hittat. Är Forskning och Framsteg en seriös vetenskaplig tidskrift eller en del av ett propagandamaskineri?HälsningarLasse

Lägg till kommentar