Annons

Astronomer spårar gåtfull rymdstrålning

Supermassiva svarta hål i andra galaxer kan vara en del av förklaringen.

Kosmisk strålning, det vill säga laddade partiklar från rymden, bombarderar ideligen vårt jordklot. Det har länge varit ett mysterium varifrån de mest energirika av dessa partiklar kommer. Men nu verkar forskare vid Pierre Auger-observatoriet i västra Argentina ha kommit lösningen nära. De har spårat partiklarnas källor till relativt närbelägna, aktiva galaxer.

Augerobservatoriet är inget klassiskt teleskop, utan 1 600 detektorer utspridda över ett område stort som hela Gotland. Trots omfattningen detekterades bara två dussin av de speciella partiklarna under fyra års observationer. Det räckte dock för att antyda att det är supermassiva svarta hål i centrum av aktiva galaxer som på något sätt accelererar de kosmiska partiklarna.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar