Annons

Återkoppling: Hur är det möjligt?

I denna Fokus-notis står det om ett par tunga stjärnor som rör sig så att de från jorden sett förmörkar varandra regelbundet. Den ena stjärnan är ett svart hål på cirka 17 solmassor, den andra en jätte på omkring 71 solmassor. Nu undrar jag: hur kan ett svart hål, som ju från början är osynligt, förmörkas? Och hur kan det svarta hålet, med en diameter på kanske 30-40 kilometer förmörka en så stor stjärna som det här är fråga om? Det kan ju inte vara mer än en mörk prick mot en stor lysande skiva?
JOHANN FRIMMEL

Författare: 

Publicerad:

2008-04-01

Svar:

Ja, det verkar ju lite motsägelsefullt. Det svarta hålet släpar dock med sig en så kallad ackretionsskiva (också benämnd insamlingsskiva) och förmår därför faktiskt skymma bort en del ljus från sin jättekompanjon. Se teckningen härintill.

Ackretionsskivan gör även att materia sugs ner i det svarta hålet, och skivan skiner därför i röntgenstrålning. När det svarta hålet passerar bakom jätte­stjärnan förmörkas denna röntgensignal. Därför får astronomerna i detta fall extra mycket kunskap om systemet där de två komponenterna förmörkar varandra.

JESPER SOLLERMAN

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar