Annons

Bokanmälan: Magnifika fjällbilder

Få böcker är över 40 centimeter på bredden.

Författare: 

Publicerad:

2008-04-01

Den här är det. Och eftersom en del av fotografierna återges på utfallande uppslag blir många av fjällvyerna över 80 centimeter breda. Att beskriva dessa panoramabilder som något annat än magnifika vore en underdrift.

Claes Grundsten är sedan årtionden en av landets mest framstående fjällfotografer. Eftersom motivvalen här har styrts av Dag Hammarskjölds vandringar kommer de flesta av bilderna från den svenska fjällvärldens mest välbekanta områden, som Sarek, Abisko och Kebnekaise. Detta har inte gjort den fotografiska uppgiften enklare, och man kan inte annat än lyfta på hatten för Grundstens förmåga att hitta något nytt, inte minst nya färger, i dessa upptrampade trakter.

Dag Hammarskjölds texter, som utgör en mindre del av boken, kan säkert uppfattas olika av olika läsare - som en välfunnen och lödig förstärkning av bildmaterialet eller som en smart bokförsäljningsgimmick.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar