Annons

Elektronik i ögat

Ett steg mot att bygga in bildskärmar i kontaktlinser har tagits av amerikanska forskare.

Författare: 

Publicerad:

2008-04-01

Genom speciella tillverkningsmetoder har de försett linser med elektriska kretsar och lysdioder. Strömmen kommer från solceller eller radiovågor.

- Vi har inte provat att aktivera dioderna i djurförsök ännu, men det fungerar på plastunderlag, säger Babak Parviz, som leder forskningen vid University of Washington i Seattle.

Tanken är att linsen ska vara genomskinlig men ändå fungera som en skärm.

- Objekt på hornhinnan är normalt sett utanför fokus, så de kommer inte att skärma av synfältet. För att ge en klar bild kommer vi att behöva manipulera ljuset från dioderna, så att bilden upplevs som längre bort från ögat, säger Babak Parviz.

Det lär dröja innan skärmen är praktiskt an­­vändbar. Hittills har forskarna som mest lyckats bygga in 64 lysdioder.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Hej och tack för intressant artikel. Verkar otäckt att bygga in bildskärmar i kontaktlinser. Tror inte att någon kommer våga bära... Föredrar att köpa mina "vanliga" linser via nätet på http://www.synfel.se. Seriös e-butik som samarbetar med optiker och säljer linser utan bildskärmar...
/Per

Lägg till kommentar