Annons

Nytt material lagar sig självt

Författare: 

Publicerad:

2008-06-01

Franska kemister har tillverkat ett nytt slags gummi som är enkelt att reparera. Det är bara att pressa samman ytorna under några minuter vid rumstemperatur. Tricket fungerar så länge brottet är yngre än en vecka.

Vanligt gummi består av jättemolekyler, så kallade polymerer, som är väl sammanbundna med varandra. Det nya materialet är uppbyggt av flera olika slags mindre molekyler som är förenade med så kallade vätebindningar, vilket ger de lättlagade egenskaperna. Materialet liknar vanligt gummi, men drar ihop sig långsammare.

- Det här kan användas till många saker. För egen del hoppas jag att det ska ge nya, roliga leksaker för barn, säger Ludwik Leibler, kemiprofessor vid Ecole Supérieure de Physique et Chimie Industrielles i Paris.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar