Annons

Darwin digitaliseras

Charles Darwins privata papper har blivit tillgängliga via nätet. Bland guldkornen finns ett första utkast till evolutionsteorin, samt Emma Darwins kokbok.

Annons

Publicerad:

2008-07-01

Närmare 90 000 sidor manuskript, brev, dagboksanteckningar och mycket annat skrivet med Charles Darwins stundtals kluddiga handstil har blivit tillgängliga för alla som har en dator. Hans efterlevande skänkte materialet till biblioteket vid Cambridge University år 1942, som nu har publicerat alla papper på nätet.

- Det är ett synnerligen vällovligt initiativ. Det hjälper till att sprida bilden av en hel människa, inklusive brister och konstigheter, säger Nils Uddenberg, Darwinkännare och professor i livsåskådning.

Många texter är fulla av ändringar, strykningar och tillägg. Det gäller inte minst det första utkastet till evolutionsteorin som Charles Darwin krafsade ner år 1842.

Betydligt prydligare är en receptsamling skriven av hans fru Emma. Samlingen innehåller ett rikt urval av puddingar, bland annat muffinpudding.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.