Annons

El av värme med hjälp av en kvarn

Finmald ledare får rätt egenskaper.

Annons

En ny upptäckt gör det lättare att producera elektrisk ström av överflödsvärme. Principen är känd sedan länge och går ut på att värmeskillnader skapar elektrisk ström i vissa ämnen. Men problemet har varit att bra elektriska ledare också är bra värmeledare, och därmed försvinner temperaturskillnaden.

Den nya lösningen är oväntat enkel.

- Vi placerade helt enkelt ledarna i en kvarn och malde i femtio timmar. Sedan pressade vi samman det finmalda pulvret till en ny ledare, säger Zhifeng Ren vid Boston College i USA som ledde försöken.

Bearbetningen ökade effektiviteten med 40 procent. Anledningen är att ojämnheterna i ledarna försämrar värmeledningsförmågan, utan att påverka förmågan att leda ström.

- Vi har haft samma effekt på åtminstone tre olika ämnen vi testat.

Det finns effektivare sätt att utvinna ström ur värmeskillnader, men den här metoden är enkel och billig för värme upp till 250 grader.

Artikeln i Science

2008-07-01

Nanotrådar gör elektricitet av förlorad värme

Nyckeln till effektivare, tystare och hållbarare elgeneratorer och kylare?

2007-04-01

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.