Annons

Genförsök med raps biter sig fast i marken

Frön från tio år gamla experiment med genförändrad raps ligger fortfarande kvar i åkerjorden.

Annons

Företaget Plant Genetic Systems följde alla regler för att hindra spridning av genmodifierade organismer (GMO) både under och efter sitt fältförsök i skånska Lönnstorp.

Trots det spirade GMO-frön på åkern tio år efter att försöket hade upphört. Det rapporterar Tina D’Hertefeldt, växtekolog vid Lunds universitet, och hennes medarbetare i tidskriften Biology Letters.

Rapsen innehåller gener som ger motståndskraft mot ogräsmedlet Basta. Att fröna har överlevt behöver inte i sig vara något bekymmer.

- Men man måste nog se upp om man vill odla vanlig raps där det tidigare har funnits GMO-raps, säger hon.

EU kräver märkning av livsmedel som innehåller mer än 0,9 procent GMO. Den gränsen kan bli svår att hålla för en bonde som växlar mellan GMO-raps och vanlig raps på samma åker.

Just den sortens växelbruk har svenska myndigheter beskrivit som ett sätt att minska risken för att ogräs får motståndskraft mot samma ogräsmedel som GMO-grödorna.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.