Annons

Palindrom på vägmätaren

Vilka är de roliga siffrorna?

Familjen Rifsrud har hälsat på hos farfar och farmor och är nu på väg hem på E4 strax norr om Linköping. Storebror Mauritz berättar att han i skolan har lärt sig om något som kallas palindrom*, det vill säga ord och uttryck som blir samma sak när de läses baklänges.

Mauritz säger att läraren gav eleverna tre klassiska exempel: "Ni talar bra latin", "Moratös gav dem ett te med vag, söt arom" och "God apa gavs galna anlag, svag apa dog".

Lillasyster Madeleine meddelar då att hon just ser ett palindrom på bilens vägmätare. Den visar ett femsiffrigt tal som börjar med siffrorna ett och fem.

- Det måste vara väldigt sällsynt, funderar pappa Olav.

- Nej, inte särskilt, svarar Madeleine. Om mamma kör med samma hastighet som nu, så får vi ett nytt palindrom om en timme.

När bilen, efter att mamma Emmerentze har fortsatt att köra med samma medelhastighet, parkeras utanför bostaden drygt en timme efter det andra palindromet, ropar Madeleine till:

- Nämen, nu är det ännu ett palindrom på vägmätaren!

  1. Vilken medelhastighet har bilen haft de senaste timmarna?
  2. Hur lång vägsträcka har bilen färdats från det första palindromet som Madeleine såg till det tredje?

*Ordet palindrom kommer av grekiska och betyder "tillbakalöpande", "återkommande". Ett långt och något lustigt exempel är: "Märk stupid abrakadabra: ur fin ränsel lyfta rappa japaner samma mimosa som i mammas rena pajapparat fylles när ni fruar bada karbad i putskräm".