Annons

Stor krater på liten måne

Mars största måne Phobos mäter 22 kilometer i diameter. Här syns, delvis mjukt rundad med en mindre krater i sin bortre del, månens stora krater Stickney med en diameter på 9 kilometer.

Annons

Vår grannplanet Mars undersöks numera minutiöst med både robotbilar och satelliter. Mer sällan vänds kameran mot Mars båda månar, Phobos och Deimos. I våras passade dock Nasas sond Mars Reconnaissance Orbiter på att fotografera Phobos på 6 000 kilometers avstånd.

Phobos och Deimos liknar inte vår egen måne. De är mycket mindre. Phobos, den större av de två, mäter endast 22 kilometer i diameter.

Sonden sändes upp 2005, och dess huvudsyfte är att leta efter spår av vatten på Mars yta. Varje vecka, fram till slutet av år 2010, publiceras fantastiskt vackra bilder på nätet.

Se bilderna

2008-07-01

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.