Annons

Ljusast i universum

Stjärnexplosion kunde ses med blotta ögat.

Gammablixten som upptäcktes den 19 mars i år var synlig i stjärnbilden Björnvaktaren under några få minuter. Detta slog astronomerna med häpnad, eftersom avståndet till blixten visade sig vara ofantligt.

Ljuset från gammablixten sändes iväg för hela 7,5 miljarder år sedan, då universum var knappt hälften så gammalt som i dag. Att den kunde ses över så stora avstånd innebär att den måste ha varit oerhört ljusstark. Under en kort tid var blixten det ljusaste som hittills observerats i universum.

Gammablixtar härrör från massiva stjärnor som exploderar. Detta explosiva slut gör det alltså möjligt för astronomerna att studera enskilda stjärnor i mycket avlägsna delar av universum under deras sista stund.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Det jag undrar över, hur kan vi människor seett sådant gammalt ljus, ögonblickligen, ominget kan gå fortare än ljuset. Har vi människoren sådan tyngd av gravitationsvågor. De somvetenskapen ännu inte funnit. Eller finns enenklare föklaring./Vänligen Rolf A

Lägg till kommentar