Annons

Stor vikingaskatt hittad

Annons

Arkeologer från Riksantikvarieämbetet har hittat drygt 470 silvermynt vid en utgrävning av en 2 000 år gammal grav strax utanför Sigtuna i Uppland. De flesta mynten är präglade med ursprungsort och tillverkningsår och härrör från bland annat Nordafrika, Mellanöstern och Tabaristan vid Kaspiska havet.

- Mynten kommer verkligen från vitt skilda platser, säger Karin Beckman-Thoor, arkeolog vid Riksantikvarieämbetet. Det säger något om den värld som vikingarna levde i, om deras resor, handel och kontakter.

- Men vi vet inte om mynten är resultat av plundring, handel eller om det kanske var någon som försörjt sig som legoknekt som tagit hem dem.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.