Annons

Svarta hål fick utbrott på rätt dag

Finländska astronomer har använt två supermassiva svarta hål för att i enorm skala testa Einsteins teori om gravitationsvågor.

I den avlägsna galaxen OJ287 i Kräftans stjärnbild finns ett av universums mest massiva svarta hål. Det är hela 18 miljarder gånger tyngre än vår sol och omges av ett något mindre svart hål som cirkulerar i en avlång bana, så att de två hålen möts med många års mellanrum enligt ett speciellt mönster. Vid dessa tillfällen går det att observera utbrott i form av ljusblixtar från systemet.

Detta har Åboastronomen Mauri Valtonen och hans kolleger utnyttjat för att testa Einsteins teori om gravitationsvågor även för mycket massiva objekt - något som inte har gjorts tidigare.

Enligt de finländska astronomernas beräkningar skulle det med gravitationsvågornas inverkan ske ett utbrott den 13 september 2007 - vilket också gick att observera. Utan gravitationsvågornas inverkan skulle utbrottet ha inträffat 20 dagar senare. Resultatet ger alltså stöd åt Einsteins teori.

Nästa utbrott förväntas i januari år 2016.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar