Annons

Bokanmälan: En biolog spankulerar

Författare: 

Publicerad:

2008-09-01

Biologen och författaren Fredrik Sjöberg berättar i sin nya bok att han gillar att spankulera i sakta mak med händerna på ryggen. Det märks även i hans texter.

Boken är en samling essäer, recensioner och andra artiklar skrivna under de senaste tio åren. Han kostar på sig långa omvägar av associationer kring såväl livet och biologin i stort som sina egna möten med folk och insekter hemma på Runmarö i Stockholms skärgård.

Den inbitne flugnörden är ett utmärkt sällskap. Han skriver snyggt och lätt, ofta på gränsen till kåserande. Men emellanåt hettar det till. Bland annat recenserar han boken A natural history of rape som blev hårt kritiserad när den kom ut för snart tio år sedan - även av tyckare som inte läst den. Fredrik Sjöbergs har förstås läst boken noga. Med utgångspunkt i Torgny Lindgrens roman Ormens väg på hälleberget diskuterar han vad biologiska studier av ofrivilligt sex bland djur egentligen har att säga om våldtäktsmän och deras offer.

Det är minerad mark, knappast lämpad för spankulerande. Men Fredrik Sjöberg är som bäst när han vågar sig dit.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar