Annons

Hjärnans luktbulber

Publicerad:

2008-09-01

Hjärnans luktbulber är de två utbuktningarna ("svanhuvudena") med små nedåtriktade "cellsvansar" nedtill till vänster på stora bilden. Som framgår av lilla bilden är luktbulberna belägna på undersidan av hjärnans främre del. De är sammanbundna med hippocampus (en av storhjärnans vindlingar) via kanaler som visas i rött på bilderna. Denna upptäckt publicerades 2007 i en artikel i Science av neurovetarna Peter Eriksson och Maurice Curtis vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Jonathan Westins forskningsområde är vetenskaplig kommunikation, och han har arbetat med att visualisera allt från romerska marknadsplatser i antiken till modern medicin. I det här fallet fick han en människohjärna till sitt förfogande som Maurice Curtis hjälpte till att skära upp i olika snitt. Under modellerandet av den tredimensionella bilden (som F&F tyvärr bara kan återge i två dimensioner) fördes en livlig diskussion med Peter Eriksson och Maurice Curtis om visuell återgivning och konflikten mellan tydlighet och realism.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Sånna här visualiseringar gör så mycket för en artikel, och det vore ju häftigt med 3D-modeller på hemsidan!

Lägg till kommentar