Annons

Smältande glaciärer sprider DDT

Upp till fyra kilo DDT läcker varje år ut från smältande isar i västra Antarktis, enligt forskare i USA.

- Vi tror att det är förklaringen till att halten av DDT i adéliepingvinerna i området har varit i stort sett oförändrad sedan mätningarna inleddes år 1964, säger Rebecca Dickhut, professor i marin vetenskap vid College of William and Mary i Virginia, USA.

I Sverige och många andra länder blev det fettlösliga insektsgiftet DDT förbjudet på 1970-talet, vilket har lett till lägre halter hos vilda djur. Men adéliepingviner som lever där isen smälter drabbas av gamla synder, enligt en rapport i tidskriften Environmental Science & Technology.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar