Annons

100 000 varv runt jorden

Rymdteleskopet Hubble firar med en färgbild av vår granne - Stora magellanska molnet.

Vi har nu blivit vana att se dessa vackra porträtt av rymden, sedan de började strömma in för 18 år sedan när Hubbleteleskopet inledde sin rymdbana. Sedan dess har det cirklat runt jorden med en hastighet av knappt 10 kilometer i sekunden. Hittills har teleskopet tillryggalagt nära 5 miljarder kilometer, vilket motsvarar 6 000 tur- och returresor till månen. Redan nu planerar den amerikanska rymdstyrelsen Nasa för Hubbles efterföljare - om fem år kommer James Webb-teleskopet att blicka mot stjärnorna från rymden.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar