Annons

Jordens varmaste vatten

Tre kilometer under havsytan finns världens hetaste källa.

Annons

Vatten förvandlas till ett mellanting mellan vätska och gas när temperatur och tryck blir tillräckligt höga. Forskarna har länge studerat så kallat superkritiskt vatten i laboratorier.

- Nu har vi för första gången hittat det i naturen, säger Andrea Koschinsky, professor i geologi vid Jacobs University Bremen i Tyskland.

Hon ingår i en forskargrupp som har skickat en robot till heta källor på tre kilometers djup vid Mittatlantiska ryggen. Den högsta uppmätta temperaturen var 464 grader, vilket är världsrekord.

Superkritiskt vatten lakar ut mer koppar, järn och andra grundämnen ur berggrunden än vanligt havsvatten, rapporterar forskarna i tidskriften Geology. Det innebär att de superheta djuphavskällorna påverkar kemin i havet.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.