Annons

Snäckan som kryper under ytan

Annons

Vissa snäckor kan konsten att krypa på undersidan av vattenytan. Nu har forskare i USA lagt fram en modell som förklarar hur de gör.

- Snäckorna tar hjälp av sitt slem, precis som på land, säger matematikern Eric Lauga vid University of California i San Diego.

Eftersom vattenytan inte erbjuder något fotfäste utsöndrar snäckan slem som den kan greppa. Snäckan drar sedan ihop kroppen i millimeterhöga vågor. Vågorna skapar tryckskillnader i slemmet. Dessa tryckskillnader gör att det uppstår ett flöde i slemmet som i sin tur för snäckan framåt. Modellen presenteras i tidskriften Physics of Fluids.

Ted von Proschwitz är zoolog vid Naturhistoriska museet i Göteborg. Han berättar att snäckor gärna befinner sig under vatten­ytan för att beta av alger som samlas där.

- Jag har själv sett dammsnäckor ta sig fram längs vattenytan, säger han.

Snäckorna måste också undvika att de sjunker till bottnen. Somliga snäckor löser detta genom att fylla lungan med luft. Andra, exempelvis snäckan på bilden, blåser in luftbubblor i slemmet.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.