Annons

Världens minsta orm funnen på ö

Författare: 

Publicerad:

2008-10-01

Den nyfunna ormen är en så kallad trådorm av arten Leptotyphlops carlae och mäter ynka 10 centimeter från nos till svansspets. Den lägger ett enda avlångt ägg, och den nykläckta ungen är proportionellt jättelik - hälften så lång som modern.

Det är ett vanligt fenomen att djur­arter som lever på öar kan minska i storlek med tiden, men här har nog ormen nått gränsen för hur liten den kan bli: om ungarna föds ännu mindre får de svårt att hitta något tillräckligt litet byte att äta, skriver biologen Blair Hedges vid Pennsylvania State University, USA, som hittade ormen.

Fyndet gjordes på ön Barbados och publiceras i tidskriften Zootaxa.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar