Annons

Mitt i ljudlandskapet

En huvud- och torsosimulator med akustisk mätmikrofon blickar ut över Lövstafjärden i Mälaren. Här, i ett friluftsområde nära Hässelby i västra Stockholm, pågår en ljudlandskapsinspelning i stereo. Syftet är att hitta lämpliga metoder att mäta hur människor upplever de ljud som finns runt omkring dem.

Projektet ingår i en kartläggning av tysta områden på uppdrag av Naturvårdsverket inom ramen för regeringens och EU:s nya miljömål, som bland annat omfattar att skydda tysta områden.

Ett ljudlandskap kan förenklat uttryckt beskrivas i två dimensioner: hur behagliga ljuden är och hur mycket variation det finns i dem.

Forskningsprojektet fortsätter nu på internationell nivå inom ramen för Internationella standardiseringsorganisationen ISO. Östen Axelsson, psykologiforskare vid Stockholms universitet, leder forskningen och det var också han som tog bilden.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar