Annons

Bokanmälan: Skrämmande om brott

Annons

Publicerad:

2009-01-01

I sin reportagebok liknar författaren sin hembygd i södra Italien vid Bibelns Gomorra. Och det är ingen dum liknelse. Det handlar om den neapolitanska maffian, Camorran, men trots att det skjuts, bedras och mördas är detta ingen vanlig skildring av den organiserade brottsligheten. Saviano vänder ut och in på Camorran, samtidigt som han försöker beskriva organisationens roll i den globala ekonomin och sätta in den organiserade brottsligheten i ett större sammanhang. Resultatet är skrämmande och en allt annat än romantisk skildring av maffian.

Textilindustrins baksida, de anonyma och illegala invandrarnas hårda slit, kopplas till modeindustrins röda mattor. Kopplingen är Camorran. Dumpade kroppar, dumpade priser och dumpade gifter blandas med bossarnas smak för överflöd och lyx. De ungas törst efter att bli något och det fattiga Neapels oförmåga att erbjuda så mycket annat än just organiserad brottslighet skildras, liksom Camorrans olika sätt att undvika rättvisan och rationalisera sin egen organisation.

Det är ibland svårt att tro att detta är en skildring av det samtida, verkliga Europa. Men så är det. Boken har blivit vitt omtalad inte minst sedan författaren dödshotades av maffian. Nu har den också blivit film.

Litteraturhänvisningar

Gomorra

Saviano Roberto
Brombergs

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.